Vlektyfusepidemie
Vlektyfus wordt veroorzaakt door besmetting met de bacterie Rickettsia prowazekii.
De belangrijkste besmettingsbron zijn andere mensen en kleerluizen en rattenvlooien.
Kleerluizen raken besmet als ze geïnfecteerd menselijk bloed opzuigen.
Het een epidemische ziekte die vooral bij oorlogen en hongersnoden veel slachtoffers kan vergen.
Bijgaande litho (1852) is vervaardigd door Eugène Le Roux, naar een voorbeeld van Auguste Raffet. Het gaat over Franse soldaten, aangetast door de tyfus, die verzameld zijn op de binnenplaats van een hospitaal in Mainz in 1814.
Waarom in Mainz?
De vestingstad Mainz vormde de poort tot het toenmalige Frankrijk. Nadat Napoleon te Leipzig beslissend verslagen was, spoedde hij zich naar Frankrijk terug. Onder de militairen waren inmiddels besmettelijke ziekten uitgebroken, zodat de hospitalen onderweg de opname van patiënten niet meer konden verwerken. De epidemische vlektyfus was de boosdoener.
De in Naarden geboren militair Justus Swaving was in Mainz ooggetuige van de aankomst van zieken en “gekwetsten” in grote platte open vaartuigen. Zieltogende en zwaar verminkte schepselen werden ontscheept en op boerenkarren geworpen om naar grote grafkuilen te worden vervoerd. De kermende en jammerende levende militairen werden aan wal gelaafd en verzorgd door geestelijken. Zoiets afgrijselijks had hij nog nooit gezien.
Bronnen:
Wikipedia
Bloemgarten, Salvador. Justus Swavings wondere bestaan. Wereldreiziger van 1784 tot 1835. Boom Amsterdam 2015.