Vermiste militairen uit de gemeente Muiden

Vermiste militairen uit de gemeente Muiden

Op 9 november 1814 presenteerde de burgemeester een “Staat der jongelieden die in de veldtochten van 1812 en 1813 hebben gediend en welker lot nog onzeker is”. In de opgave ging het om de gegevens naam, voornaam, rang, regiment en compagnie.

Op de vermissingslijst van de gemeente Muiden kwamen zes jongemannen voor. Drie personen kwamen uit Muiden, twee uit Naarden en één persoon kwam uit Eemnes. Vier jongemannen waren conscrit en de overige twee beroeps of vrijwilliger.

Volgens de familie diende Cornelis Meester (1792) als grenadier in het 125e Regiment Infanterie van Linie. Volgens de Franse stamboeken diende hij echter in het 25e Regiment Infanterie van Linie. Gezien zijn leeftijd en datum opkomst ligt dit laatste meer voor de hand. De Fransen vroegen zich af of hij niet krijgsgevangen was gemaakt te Kulm, op 29 augustus 1813.

Hendrik Schilder (1788) diende als treinsoldaat in het 126e Regiment Infanterie van Linie, volgens de familie. De Franse stamboeken houden het op fuselier. Hij zou deelgenomen hebben aan de Campagne van 1811. Het is onduidelijk of hij aan de Veldtocht naar Rusland deelgenomen heeft of al eerder uit beeld was.

Barend Steenman (1792) zou volgens de familie als grenadier in het 125e Regiment Infanterie van Linie gediend hebben. Net zoals dat bij Cornelis Meester het geval was, diende hij echter in het 25e Regiment Infanterie van Linie. De Fransen vroegen zich ook bij hem af of hij niet krijgsgevangen was gemaakt te Kulm.

De gebroeders Pieter Janse de Graaf (1784) en Daniel de Graaf (1788) kwamen uit Naarden.
Volgens de familie diende Pieter in het 126e Regiment Infanterie van Linie als treinsoldaat. De Franse stamboeken hielden het op het 124e Regiment Infanterie van Linie.  Hij zou in 1813 gedeserteerd zijn. Als je op het slagveld achterbleef, stond eveneens in de stamboeken dat je gedeserteerd was, want je had je niet officieel afgemeld. Nog in 1826 gaf het Franse leger een Certificat d’absence (verklaring van afwezigheid) af, waarmee bedoeld werd dat de militair niet meer bij dit onderdeel aanwezig was, zonder dat men wist hoe en waarom.
Broer Daniel kwam helemaal niet in de stamboeken voor. Volgens de conscriptielijst 1808 van Naarden zou hij naar Spanje vertrokken zijn.

Aard Gerritse Ruijter (1790) uit Eemnes, tenslotte, diende volgens de familie in het 11e Regiment Huzaren als kurassier. Mogelijk heeft hij aan de Veldtocht naar Rusland deelgenomen. Niemand heeft meer iets van hem vernomen.

Bron: Ingekomen stukken Gemeentebestuur Muiden 1812-1833, map 76.